KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Zprávy z ESU 2016 Zpravodaj ESU č. 135 - červenec 2016
Zpět

Zpravodaj ESU č. 135 - červenec 2016

Přidáno 4. 7. 2016
Ilustrační foto


Letní akademie ESU pro osoby, které zastávají vedoucí pozice, byla ve Vídni vedena em. Prof. Dr. Ann Hermans (Lovaň, Belgie)
EUROPÄISCHE SENIOREN UNION (ESU)
Newsletter „SENIOR INTERNATIONAL“ Nr. 135 (deutsch) 4. Juli 2016
 
Cíl ESU: Mírová a bezpečná Evropa!
Letní akademie učinila jednoznačné přiznání
Vídeň: Evropská unie seniorů (ESU), člen Evropské lidové stravy (EVP) a největší politická seniorská organizace Evropy zkonstatovala na svém jednání na Politické akademii Rakouské lidové strany (ÖVP):
 
- Respektujeme právo britských voličů, rozhodnout o jejich budoucnosti, litujeme ale výsledku volby, na jedné straně kvůli politickým a hospodářským účinkům, které budou ve Spojeném království následovat a na druhé straně kvůli výzvám, které britské rozhodnutí jak pro EU tak také pro 27 členských států s sebou přináší.
 
- Prosíme naléhavě politicky odpovědné na všech rovinách, aby se dále zasazovali o evropský projekt, který musí bránit zásady ukotvené ve smlouvě EU a působit proti nacionalistickým tendencím.

- Evropští obyvatelé - mladí stejně jako staří - mají právo na to, aby byli více zahrnuti při budování společné Evropy. EU je to dnešním a stejně tak i příštím generacím dlužna.

- Analýza výsledku referenda ukazuje značné rozdíly ve vztahu k regionům, stavu vzdělání a věku. ESU se staví pro společné bytí generací, a proto lituje, že se málo mladých lidí podílelo na volbě.
 
- Nejstarší generace Evropanů, která prožila krutosti války a diktatur a sama se aktivně podílela na novém budování společnosti a spolupůsobila na budování moderních dobře fungujících států, vyzývá evropské politiky, aby její práva akceptovali bez omezení.
 
- Překonat propast mezi generacemi je absolutní nutností pro naši společnost. Potřebujeme solidaritu mezi generacemi, aby další vývoj opravdu sociálního tržního hospodářství zaručil více pracovních možností a přiměřené sociální bezpečnosti.
 
- ESU bude dále podporovat evropský projekt a zasazovat se o jeho nejvyšší cíl, udržení míru a bezpečnosti, rozvoj silné Evropy v globalizovaném světě a o podporu lepší budoucnosti pro všechny generace.
 
Claus Bernhold, tiskový mluvčí Spolkového představenstva Unie seniorů CDU, Německo. Člen exekutivního výboru ESU, Vídeň 3. července 2016
 
X
(K dalším výsledkům jednání se vrátíme v č. 136).
 
Doporučení anglikánské církve
Arcibiskupové Justin Welby (Canterbury) a John Srntamu (York)prohlásili, že kampaněmi před referendem byli poškozeni lidé na obou stranách. Nyní se musí jednat jednotně, aby" byla vytvořena šlechetná dopředu putující země, přispívající k lidskému rozvoji na celém světě ".
Papež František politoval
Lesby a gayové by měli být církví respektováni a doprovázeni, vyjádřil papež s odvoláním na informaci od epd. Století dlouhá diskriminace homosexuálů katolickou církví je k politování. Omluvit by se měla církev "nejen jim, nýbrž také chudým, ženám a dětem zneužívaným při práci". Evang. církev Berlín-Brandenburg.
Byla dána najevo připravenost k dialogu
"Naše církev klade důraz na dialog, především s neortodoxními křesťany". Tak se vyslovili - s odvoláním na informace novin die Kirche (Berlín) - biskupové na Krétě (Řecko) shromážděni z 10 ortodoxních církví. Bylo to první setkání ortodoxních církví po 1000 letech. Čtyři církve se koncilu nezúčastnily. Setkání 300 delegátů se vyslovilo starostlivě k situaci na blízkém východě.
Sounáležitost potvrzena
Při příležitosti 25. výročí německo-polských smluv o přátelství se setkali prezidenti Gauk (Německo) a Duda (Polsko) a zdůraznili význam spolupráce na bilaterální a evropské rovině. Toto prohlášení má, vzhledem k tendencím hodných kritiky národně konzervativní polské vlády, v právních věcech zvláštní význam.
Nenechat se zmanipulovat!
Hans-Peter Luther, spolkový vedoucí Unie seniorů CDU, měl pro seniorskou unii země Brandenburg (Německo) přednášku o zkušenostech s moderními medii. Při tom dal radu, informovat se o aktuální události z různých pramenů, kvůli nebezpečí jednostranného vlivu nebo jdeme dokonce vstříc manipulaci. Také starší by měli využitím sociálních medií tuto potřebu využít. Působení ESU vzdal respekt.
 
 
IMPRESSUM
Redaktion: ulrich.winz@web.de
ESU: Rue de Commerce /Handelsstraat 19; 1000 Brussels; Tel.: +32 23 09 28 66
Internet: http://www.esu-epp.eu; E-Mail; esu@epp.eu; Facebook.com/esu.eu;
Twitter: esu_epp