KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Zprávy z ESU 2016 Zpravodaj ESU č. 136 - červenec 2016
Zpět

Zpravodaj ESU č. 136 - červenec 2016

Přidáno 13. 7. 2016
Ilustrační foto




Zpravodaj "SENIOR INTERNATIONAL" č. 136, 13. 7. 2016
Společně pracovat pro budoucnost EVROPY!


Zpráva ze 7. Letní akademie ve Vídni
Od Clause Bernholda
 
Na pozvání ESU se počátkem července sešlo 50 vedoucích pracovníků senior-ských organizací z 22 států ve Vídni. Téma tradiční "Letní akademie" tentokrát znělo: "Evropa nesmí zemřít". Téma bylo stanoveno již před více měsíci a získa-lo teď rozhodnutím pro "Brexit" dodatečně na aktuálnosti. Již po sedmé zorga-nizoval Rakouský svaz seniorů (ÖSB) tuto konferenci; přitom si mohl být opět jist podporou Politické akademie ÖVP a Střediskem Wilfrieda Martense pro Evropská Studia (WMCES).
 
Úvodní zdravice proslovili: Dr. Werner Fassabend, čestný prezident Politické Akademie (PolAk); Tomi Huhtanen, ředitel WMCES, a prezidentka ÖSB Ingrid Korosec. Slovo si vzala i Dr. Marillies Flemming, pověřenkyně pro Evropu v ÖSB, která má od začátku na starosti organizaci Letních akademií. Prof. Dr. An Her-mans, prezidentka Evropské unie seniorů, předložila v první části porad na videu podstatné pracovní výsledky ESU.
 
Konference si byla jednotně vědoma zodpovědnosti evropských seniorek a seniorů za (evropské) společenství. Vícekrát bylo zdůrazněno, že svou zkušeností musí přispívat
k utváření budoucnosti kontinentu. Z této  rozhodnosti vycházející a jednohlasně schválenou "Rezoluci z Vídně" jsme uveřejnili ve vydání SI č. 135 ze 4. července.
 
Ingrid Korosec, nová předsedkyně hostitelského Rakouského svazu seniorů, zdůraznila moto konference "Evropa nesmí ztroskotat" a podtrhla mezi jiným: V neuvěřitelně populistické kampani bylo lidem ve Velké Británii podsouváno, se budou mít bez EU líp a že se s vystou-
pením ušetří stovky miliónů liber týdně a tyto peníze se vloží do britského zdravotnictví. Není se co divit, že právě starší generace většinově dala důvěru slibům vyzyvatelů k odchodu z EU.
Již druhý den po hlasování se muselo přiznat: tento slib už neexistuje, byl označen za chybu. Proti tomuto populismu by se měli lidé v zemích EU postavit! "Brexit musíme chápat jako šanci k novému startu EU!"
 
Dr. Werner Fasslabend analyzoval konkrétní důsledky Brexitu: "Vidím zde čtyři prohrávající a jen jednoho vyhrávajícího. K prohrávajícím patří sama Velká Británie, protože teď tam vidíme vnitřní konflikty se Skotskem a (Severním) Irskem a protože musíme konstatovat odpojení od přímých sousedů. Evropa ztrácí svou druhou nejsilnější ekonomiku z kruhu členů, což zmenší váhu Evropy ve světě. Společenství ztrácí kritického člena, který svým souhlasem umo6ňoval vývoj a rozhodování. Svět ztrácí, protože další vývoj okolo Brexitu určitě nezlepší již tak labilní světovou hospodářskou situaci. K vyhrávajícím ale patří Putin a Čína, protože destabilizace Evropy a vůbec západního světa je v jejich zájmu."
 
"Zpět k evropským kořenům! Federálně, ale ne centralisticky, a především méně technokracie!", zaznělo ve zkratce poselství Tomi Huhtanena. Vyznačil přelomy ve společnosti: "Od roku 1840 stoupala doba dožití každý rok o tři měsíce. Dnes narozené dítě má padesátiprocentní šanci se dožít 100 let. To není žádná fikce, to je Evropa! Učení po celý život se stává tudíž klíčovým bodem pro úspěšnou budoucnost Evropy a jejích obyvatelek a obyvatelů. Dříve známé tři životní fáze (poznámka: vzdělání/činná práce/život v důchodu) se  ruší; pro budoucnost očekáváme čtyři, pět nebo dokonce šest fází života, které se navzájem vyměňují, a tím vznikají zcela nové průběhy kariéry!"
 
Podle analýzi aktuálních rozhodnutí okolo brexitu Huhtanen tvrdí: "Pokud se má Evropa dále rozvíjet, musí zpět ke kořenům, k základním myšlenkám EU. Evropská skutečnost je vnímána totiž jen technokraticky. Musíme spolupracovat silněnji." A sice podle na začátku citovaného smyslu.
 
Shrnutí: Výsledek brutského referenda je následek bezpříkladné dezinformační kampaně. Zůstávajících 27 států má teď co jejdřív učinit rozhodnutí. Obzvlášť rychle se musí řešit problematika uprchlíků, protože zaměstnává hlavně starší generaci.
 
Prof. Dr. An Hermans, prezidentka ESU, se ve svém referátu podívala na témata a výsledky předcházejících šesti Letních akademií ve Vídni. Přitom se zvlášť věnovala vzájemnému poměru různých generací: " Minulý rok jsme začali shromažďovat životní příběhy v Evropě. Tak můžeme mladším předat zkušenosti a zážitky starších, tak se můžeme vzájemně učit. Touto prací chceme překlenout možné příkopy mezi mladými a starými!" K tomu předvedla prezidentka ESU video, na jehož konci zdůraznila: "Chceme Evropu, která staví do středu člověka. Evropu, která nečiní rozdílu mezi pohlavími, věkem, náboženským vyznáním nebo původem. Evrpu, která je schopna dobře existovat ve stále se měnícím světě. Pracujme společně na tom!"
 
Příčinu a výsledek britského referenda k "brexitu" probral v rozsáhlém referátu prof. Steven Van Hecke z univerzity v Leuven. Poukázal na to, že premiér Cameron na počátku roku 2013 před nastávajícími volbami slíbil euroskeptikům, že uskuteční referendum o členství v EU.
Výsledek aktuálního hlasování je v protikladu k referendu z roku 1975, kdy v čele tábora pro člensví byla Margret Thatcherová.
Při zkoumání jednotlivých výsledků se ukázalo, že  Velká Británie je celkově rozštěpená, pokud se týká souhlasu nebo odmítnutí, zdůraznil Van Hecke.
"Kdo myslí, chce zůstat" mohlo být heslo, neboť zjevně více vzdělané vrstva obyvatelstva jenoznačně hlasovali pro zachování členství.
Se zvyšujícím věkem stoupala volební účast a odmítnutí členství.
Navíc bylo pozorovat další rozdíly: geografické a mezi sympatizanty laboristů a konzerva-tivců.
Použití čl. 50 Lisabonské smlouvy bude mít - říká referent - pro Spojené království dalekosáhlé následky, jež především - ale nejen - se budou týkat oblastí hospodářských a obchodních vztahů.
Většina zůstávajících 27 členských států EU bude Velké Británii odpírat ústupky a urřednost-ňování.
Druhé referendum pro opravu stávajícího výsledku pokládá van Hecke za nerealistické - je možné, že při předčasných parlamentních volbách budou činěny v tomto směru sliby. I po evropských volbách v roce 2019 vidí referent Evropskou lidovou stranu EVP/EPP jako nejsilnější uskupení v Evropském parlamentu.
 
Účinky a následky pro EU a Velkou Británii byly tématem rušné diskuze. Objevily se různé názory např. na výroky prezidenta Evropské komise Junckera k dokončení měnové unie nebo ke smlouvě CETA.
 
(Další zpráva z konference následuje.)
 
Velká Británie: změna ve vládní špičce
Mezitím přenechal britský premiér Davod Cameron své služební sídlo Downing Street No. 10 v Londýně své nástupkyni Thereze Mayové. Dosavadní minystryně vnitra v Cameronově kabinetu byla 11. července zvolena za předsedkyni Konzervativní strany a nakonec kandidovala jako jediná na vedoucí úřad vlády. Královna Alžběta II. ji 13. července jmenovala za premiérku. Paní Mayová nehlasovala pro brexit,ale podle vlastního vyjádřeni výsledek uznává zasadí se o silné Spopjené království.
ESU momentálně nemá v Británii žádnou partnerskou organizaci.
 
Východní partnerství: An Hermans je vítá / Nové skupiny
Dvě seniorské organizace z Azerbajdžánu a jedna z Moldavska se připojily k "Východnímu partnerství" /EaP. Byly podle Taťány Zelko z Minsku na zasedání své pracovní podskupiny "Kontakt mezi seniory" v půli června v Bruselu srdečně přivítány.
 
Jako referentka ve stejný čas rokujícího "Fóra civilní společnosti" (Civil Society Forum) EaP označila prezidentka ESU An Hermans, jak vysvítá z konferenčního bilténu, že Evropská unie seniorů má povinnost dát seniorům a jejich organizacím hlas - jak v sociální, tak v politické rovině. Ochrana lidských práv je důležítá jak pro staré tak pro mladé. An Hermans požadovala pro seniory důstojný život a jako aktivní část společnosti. EU sice není pro záležitosti stáří kompetentní, avšak vytrvalé rozhovory s vládami by mohly vést k úspěchu.
Diskusi o Erasmus+ a o situaci a budoucnosti EaP moderoval Hovsep Khurhdyan, předseda Seniorského svazu Arménie, který s ESU spolupracuje. Je koordinátorem Společné pracovní skupiny 4 " Kontakty mezi občany" fóra EaP-Civil Society Furum. Spolupráci EU se zeměmi patřícími k Východnímu partnerství (Arménie, Ázerbajdžán, Bělorusko, Gruzie, Moldávie, Ukrajina) považuje za mimořádně významnou.
 
Geoges Dassis: EU - "největší vymoženost století"
V rozhovoru, který Dr. Victoria Znined vedl pro "EZA aktuell" s Řekem Georgesem Dassisem (viz foto), předsedou Evropského hospodářského a sociálního výboru, řekl tento pozoruhodné výroky.  Podle něho provedla "Evropa" celou řadu věcí "strašně špatně", protože jí chybí "odvaha, světový rozhled a solidarita".
 
Dassis, od r. 2015 v tomto úřadě, vidí deficity v hospodářském a sociálním oboru, ale i v me-zinárodní, obranné a evropské politice. Lituje, že se Lisabonská smlouva nevyučuje ve ško-lách a pochybuje, zda všichni politici četli podstatné články 2 a 3 s pětkrát jmenovaným pojmem "sociální". Rychlé uskutečnění sociálních cílů pomůže, aby "občané opět se připojili k projektu (zřejmě je míněna EVROPA)". EU není sice dokonalá, "ale je největší vymožeností evropského obyvatelstva 20. století, a musíme přirozeně pracovat na jejím zlepšení, neboť nevidím žádnou lepší budoucnost pro naše děti".
EZA - "Evropské centrum pro otázky zaměstnanců" má v ESU statut pozorovatele. Generální sekretářkou je Sigrid Schraml. Kontakty: www.eza.org; Mail: eza@eza.org, tel.:+49 2223 2998 14.

Bělorusko: Společně proti ukončení privatizace
Šest společenských organizací  protestovalo proti nařízení vlády od 1. července zastavit privatizaci pro obyvatele bytů a domů. Toto opatření považují za antosociální. Pouze za vysoké ceny (více tisíc euro) má být privatizace povolena, tím je ale většina zájemců předem vyloučena. K podepsaným stranám výzvy patří vedle partnerské organizace ESU "Naše pokolení"  též organizace lidskoprávní,  válečných veteránů a zástupci odborů.
 
 
 EU / Lotyšsko: Roswitha Gottbehüt s doktorským kloboukem
Dlouholetá generální sekretářka EZA Roswitha Gottbehüt byla poctěna udělením Čestného doktorátu Lotyšskou křesťanskou akademií. Při slavnostní ceremonii v Jurmale ocenila ředitelka akdemie Skaidrite Gutmane kontakty a spolupráci, které od roku 2004 byly na popud paní Dr. Gottbehüt uskutečňovány a tím podporovaly sociální dialog.
 
 
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Impressum
Redakce: ulrich.winz@web.de; příspěvky prosím na adresu:
ESU: Rue de Commerce 10, 1000 Brussels; tel.: +32 23092866;
Email: esu@epp.eu; web: http://www.esu-epp.eu; Fasebook.com/esu.eu
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------