KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Zprávy z ESU 2016 Zpravodaj ESU č. 138 - říjen 2016
Zpět

Zpravodaj ESU č. 138 - říjen 2016

Přidáno 3. 10. 2016
Ilustrační foto



EVROPSKÁ UNIE SENIORŮ (ESU)
Zpravodaj  "SENIOR INTERNATIONAL"  č. 138, 3. říjen 2016
 
Editorial
Proč nekřičí všichni o dobro usilující lidé?
 
V Aleppu umírají denně tucty lidí - mladých i starých. Mně tato KATASTROFA připomíná Osvětim (1940-1945), Stalingrad (1942-43), Varšavu (1944), Halbe (1945), Srebrenicu (1995), Darfur (od 2003).
OSN se ukazuje jako slabá a málo schopná pomoci. Kreml jako člen Světové bezpečnostní rady  se houby stará o diplomatické snažení a o naléhavé výzvy k opětnému uskutečnění sjednaného příměří, které znamená chleba pro hladovějící a žíznící. Chtějí pání z Kremlu a jejich spojenci v Damašku opravdu na sebe vzít smrt dalších lidí, nebo je umírání dokonce do jejich snah o moc zakalkulováno ? Jako tzv. "vedlejší škody"?
 
 
Proč nekřičí  v míru a v bezpečnosti žijící občané tohoto světa?
 
Při bohoslužbě o děkovném dnu za úrodu v mém evangelickém kostele nebyla žádná přímluva za ty po měsíce obklíčené.Ani nebyla zvláštní modlitba za týrané syrské spoluobčany, za všechny - nezávisle na národnosti či na náboženské příslušnosti. Ani slovo k osudu ze země vahnaných. Nic. Přitom přece dává povinný text kázání o Ježíšově rozmnožení chleba (2. epištola apoštola Pavla Korintským, kap. 2, verše 6-15) jasně zřetelný , přímo vybí-zející vztah k aktuální situaci! Vzhledem k bídě ve velkoměstě Aleppu - které je zde citováno jako příklad - musejí být na oltářních stupních z vděčnosti položené potraviny věřícím v bohatých zemích vlastně trapné, neboť ještě pořád budou navzdory všem čestným snahám politiků hladovějícím odpírány. Vyhladovění trvá.
 
Že cílené jednání může být úspěšné, dokázaly právě poslední měsíce: atomové smlouvy s Iránem, jednomyslně odsouhlasená smlouva o klimatu, smíření mezi USA a Kubou, nastalý mír v Kolumbii ... Budiž přáno diplomatům nejen v EU, aby se nedali odradit bolestnými zvraty - v zájmu lidské důstojnosti pro každého jednotlivce,  k čemuž Evropská unie seniorů od svého počátku nabádá. Jen: pro Aleppo záleží na každé hodině! Poslední ještě provozu-schopná nemocnice v Aleppu byla o víkendu bombardována, prohlásil přededa německého parlementu prof. Lammert dnes v Drážďanech. ( Právě teď - 3. října - ohlášený nový pokus pro zabezpečení hladovějících přináší alespoň špetku naděje).
UW
 
Kostely, synagogy, mešity, modlitebny
Přesně na den, když byl nositel Nobelovy ceny za mír Šimon Peres v Jeruzalémě pohřbíván, dostal redaktor pozoruhodné zprávy od Georga Kuropky z Německa. Předsedovi CDU v Zscherndorfu (kraj Anhalt-Bitterfeld) a příteli Unie seniorů leží na srdci usmíření židovského národa s jeho palestinským sousedem. Tento cíl sleduje už léta svými cestami do Svaté země,
na nichž se podílelo až 34 zájemců. "Chtěl bych jim na místě ukázat, jaký význam tento region pro křesťany, Židy a muslimy má, a jaké jsou možnosti k pokojnému soužití". Hosté navštěvující  kostely, synagogy a mešity, jsou hosty v rodinách a hledají setkávání s bahaisty, mormony, drúzy a maronity.
Se zřejmou radostí mluví Kuropka o založení Lions-Clubu, který je díky jeho iniciativě teď jak v polské Osvětimi, tak  v Betlémě - první klub v Palestině vůbec. V Ramalláhu vznikl druhý Lions-Club, a třetí má brzy následovat.
 
Uprostřed roku se Georg Kuropka setkal a s papežem Františkem. V rámci generální audience předal sv. Otci noty a CD varhanní skladby s titulem "Reflexe Ruperta Mayera". Tato kompozice od Karla Dietricha z Výmaru (Durynsko) z roku 1996 je věnována blah. Rupertu Mayerovi /1876-1945). Ze Stuttgartu pocházející teolog byl za nacizmu vícekrát trýznivě zatčen - také v koncentračním tábože Sachsenhausen. Již dříve  prohlásil, že katolík nemůže být nacionálním socialistou. Jan Pavel II. Mayera blahořečil, a ten začal být  uctíván jako "apoštol Mnichova". V dopise přednesl teď Kuropka papeži prosbu, aby byl Mayer svatořečen. Audience se zúčastnily i Barbara Kuropková a dcera skladatele Dr. Marion Baumgarte-Dietrichová.
 
Bernhard Worms: "Žít hodnoty víry ...!
Dne 30. září uspořádala zemská frakce CDU německé spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko (Nordrhein-Westfalen) slavnostní sjezd ke svému 70. výročí existence. V proslovu, který přednesla předsedkyně CDU a spolková kancléřka Dr. Angela Merkelová, ocenila také činnost Dr. Bernharda Wormse. Jak zaznělo z okruhu účastníků, Merkelová za velkého potlesku prohlásila, že Worms chápal své působení velmi dobře tak, že  ve své politické práci v Německu i v Evropě uplatňoval základní hodnoty křesťanské víry.
 
Bernhard Worms se narodil v roce 1930 ve Stommelen, v letech 1980 - 85 byl předsedou CDU v Porýní, po více let byl osobním tajemníkem ministerského předsedy Severního Porýní - Vestfálska Franze Meyerse, členem zemského sněmu 1970-90 jako poslanec a 1983-90 jako předseda frakce CDU.  V letech 1990 až 2002 byl ve vedení sjednocené Unie seniorů CDU (od té doby čestným prezidentem) a vtisknul profil v roce 1995 s jeho podporou založené Evropské unii seniorů (ESU), jejíž byl od 2001 do 2013 prezidentem. Volební kongres ESU se bude pod vedením prezidentky Dr. An Hermans konat začátkem listopadu 2016 v Leuven.
 
Rakousko: Ingrid Korosec je oficielůně spolkovou předsedkyní
 
Od ledna už Rakouský Svaz Seniorů (ÖSB) vedla: Vídeňačka Ingrid Korosec. V srpnu nastoupila též ofocielně do čela Svazu ÖSB. Přes 90% delegátů jí dalo svůj hlas. Prof. Dr. Andreas Khol - její předchůdce - je nyní čestným prezidentem. Zvolenými viceprezidenty jsou Gertrude Aubauer, Gregor Hammerl a Hebert Nowohradsky. Finanční referent Franz Karl byl ve svém úřadě potvrzen.
 
Na návrh Ingrid Korosec  zvolilo Spolkové představenstvo ÖSB Heinze K. Beckera generálním sekretářem. Tuto funkci Becker , jenž je i viceprezidentem ESU, přijal. Před 5 lety se stal poslancem Evropského parlamentu, kde je členem Výboru pro zaměstnanost a Výboru pro vniřní politiku a bezpečnost.  Časopis ÖSB "SIS" poukazuje i na jeho činnost v mezinárodních skupinách pro pečovatele a pro aktivní stárnutí. Dále vede skupinu evropských poslanců , kteří si říkají " Přátelé ESU".
 
Nová předsedkyně spolkového Svazu seniorů Rakouska (ÖSB), nar. 1940, byla poslankyní zemského sněmu a obecní radní ve Vídni, členkou parlamentu, mezi léty 1991 až 1995 generální tajemníicí Lidové strany Rakouska (ÖVP) a potom šest let pracovala jako lidová právní zástupkyně. V současnosti je i úřadující prezidentkou Rakouiské rady seniorů. Ve všech politických funkcích, zdůrazňuje "SIS", byla příp. je Ingrid Korosec první ženou. Její spolupracovníci se u příležitosti jejího zvolení vyjádřili, že je zkušenou a spolehlivou političkou, která umí své názory prosadit. V rozhovoru pro "Wiener Zeitung" (Vídeňské noviny) požadovala předsedkyně posudkový věk místo fixního věku odchodu do důchodu. Vyslovila se také pro to, aby zdravotní sestry  navštěvovaly  všechny  občany od 75 let ohledně možné potřebné péče. V čele gratulantů stál předseda Lidové strany ÖVP a místokancléř Reinhold Mitterlehner.
 
 Rakouský svaz seniorů ÖSB má přes 305 000 členů vyššího věku.
 
(K úvodnímu příspěvku sjzdu seniorů v Linci "S novým rozmachem do nové budoucnosti" se vrátíme v příštím vydání.)
 
 
Aktuální informace
 
Maďarsko: Viktorem Orbánem iniciované referendum o horní hranici příjmu uprchlíků ztroskotalo. Jen asi třetina oprávněných voličů hlasovala, ovšem zcela převážně ve smyslu předsedy vlády. Z hoho vyplývá: kritikové tvrdí, že jeho pozice v Evropě se tímto nezdarem oslabila.
 
Kolumbie: Obyvatelstvo v referendu odmítlo s minimální většinou 50,2% vyjednanou mírovou smlouvu mezi vládou a rebely z organizace FARC. Tito prohlásili, že  přesto budou dohodu dodržovat. Vůli občanů asi silně ovlivnilo předpokládané zmírnění trestů pro dosavadní rebely.
 
Bělorusko: Po letech rozsáhlých omezení při používání běloruského jazyka mohla nyní vyjít kniha Viktora Marzinoviče rusky i bělorusky. "Znovuobjevení" běloruštiny patří v současnosti k trendu jisté liberalizace vládní politiky. Spisovatel, narozený v roce 1977, odešel v roce 2005 do litevského exilu. Tam vyučuje dějepis na právětak přestěhované Evropské humanis-tické uuniverzitě. Jeho nejznámější kniha "Paranoia" o nebezpečném milostném vztahu nesměla dosud v jeho vlasti vyjít.
 
Německo: Paralelně k k vícedennímu občanskému svátku a státnímu aktu v Drážďanech se 26. výročí znovusjednocení Německa přiměřeně důstojně oslavilo na mnoha místech. Tak okresní organizace CDU Dahme-Spreewald (Braniborsko) zorganizovala projížďku lodí po jezerech, v jejímž průběhu bývalý úřadující starosta Berlína Eberhard Diepgen a zemský předseda CDU Ingo Senftleben pronesli slavnostní projevy. Zasloužilým dobrovolníkům - včetně členů Unie seniorů - byly předány vyznamenání. - Redaktorovi zaslala litevská germanistka, překladatelka a průvodkyně městem Irena Tumaviciute u příležitosti národního svátku srdečné blahopřání.
 
 
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Impressum
Redakce: ulrich.winz@web.de; příspěvky prosím na adresu:
ESU: Rue de Commerce 10, 1000 Brussels; tel.: +32 23092866;
Email: esu@epp.eu; web: http://www.esu-epp.eu; Fasebook.com/esu.eu
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------