KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Zprávy z ESU 2020 Resoluce ESU – zpráva pro tisk
Zpět

Resoluce ESU – zpráva pro tisk

Přidáno 17. 8. 2020
Ilustrační foto
Brusel, 7.8.2020, vydává ESU
www.esu-epp.eu
 
Zotavení Evropy: vytváření budoucí spravedlivé a odolné Evropy pro všechny generace

Světová krize pandemie viru COVID-19 postihla všechny a každého. Starší občané čelí významnému riziku nákazy tímto nebezpečným virem.
 
ESU důrazně vyzývá všechny vlády a participující skupiny, aby pracovaly společně na odolném zotavení pro všechny generace.
ESU naléhavě žádá, aby byla dodržována lidská práva na stejném základě pro seniory jako pro všechny ostatní členy společnosti. Pokročilý věk sám o sobě nesmí být zneužit jako jediné kritérium k vyloučení kohokoli z potřebné specializované péče.
 
Boj proti diskriminaci a porušování práv seniorů zahrnuje boj proti ageismu jako strukturálnímu faktoru stereotypů. Seniorům přizpůsobená sociální podpora a promyšlené snahy uskutečněné v jejich prospěch by mohly – a skutečně mohou – v seniorech udržovat pocit sounáležitosti s celou společností a zmenšovat riziko jejich sociální izolace.
 
Je na čase, abychom zlepšili celo-evropskou koordinaci a podpořili členské státy v posilování jejich systémů v oblasti veřejného zdraví. Vycházíme z výzev uspokojit rostoucí požadavky na dostatečnou, dosažitelnou, velmi kvalitní a cenově dostupnou zdravotnickou péči včetně dlouhodobých pečovatelských služeb; tyto požadavky jsou zakotveny v Evropském pilíři sociálních práv. Naše společnosti potřebují takový zdravotní, sociální a dlouhodobý pečovatelský systém, který poskytuje individualizovanou podporu starým osobám a posiluje jejich nároky na plné začlenění do společnosti.
 
Z tohoto důvodu žádáme, aby dlouhodobá zdravotnická péče byla integrována do indikátorů na výsledných tabulkách přehledů sociálního systému (Social Scoreboard indicators) a tak rovněž zahrnuta do přípravy zpráv členských zemí v kontextu Evropského Semestru. Jde o doplněk kvalitnějšího vyhodnocení ekonomických a sociálních výzev napříč celou Evropskou Unií.
 
Všechny generace mají stejná práva a musejí být slyšeny v nastávajícím procesu zotavení Evropy. Proto doporučujeme, aby veškeré sociální, ekonomické a humanitární odezvy povinně vzaly v úvahu i potřeby seniorů. Iniciativy zdravé stárnutí, celoživotní vzdělávání zahrnující i digitální gramotnost by se měly podporovat; současné vylidňování venkova ve spojení se všeobecným stárnutím obyvatelstva naléhavě vyžaduje takové významné investice, které by na venkov přitahovaly mladé, vytvořily nová pracovní místa a vrátily regionům pulzující život, včetně rozvoje služeb přizpůsobených potřebám všech generací.
 
Senioři jsou a chtějí být ve všech oblastech složkou celé společnosti. Krize znovu podtrhla tvůrčí sílu a důležitost solidarity.
Heslo “Zdravé stárnutí po celý život” se týká všech generací.
 
překlad: LN a VN