KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Aktuality 2017 Senioři: aktivně i důstojně
Zpět

Senioři: aktivně i důstojně

Přidáno 5. 6. 2017
Ilustrační foto
Evropská seniorská unie (European Seniors Union) působí v rámci organizační struktury Evropské lidové strany (EPP). Sdružuje 34 křesťanských seniorských asociací z 27 zemí a má celkem kolem 1,3 milionu členů. Na sklonku roku 2016 se v belgickém Leuvenu pod heslem Together for safe and social Europe (Společně za bezpečnou a sociální Evropu) konal devátý volební kongres. Do čela byla zvolena Belgičanka An Hermansová, jednou z místopředsedkyň se stala Lidmila Němcová z českého Sdružení křesťanských seniorů.
Připomeňme si hodnoty a cíle, na nichž ESU stojí. Základem je důstojnost člověka, solidarita, subsidiarita a společné dobro. K hlavním cílům patří jednak boj proti diskriminaci kvůli věku, jednak otevřenost společnosti pro všechny věkové kategorie. Je-li to možné, měli by senioři mít možnost pracovat déle. Adekvátní, spravedlivá a trvalá mezigenerační solidarita se musí projevit ve zdravotní péči, penzijním systému i zajištění dostupné dlouhodobé péče o částečně či plně bezmocné. Důstojnost člověka a základní lidská práva musí být dodržována i u těch nejohroženějších skupin (starší či osamělí lidé ohrožení chudobou, oběti násilí apod.).
 
Pražská konference
ESU uspořádala v Praze ve dnech 10.-12. března ve spolupráci se Sdružením křesťanských seniorů mezinárodní konferenci zabývající se kvalitou života seniorů. Nad konferencí převzal záštitu pražský arcibiskup Dominik kardinál Duka. Vystoupili: Václav Roubal, předseda SKS ČR a místopředseda Rady seniorů ČR; I. Merhautová, náměstkyně MPSV ČR; L. Němcová, místopředsedkyně ESU a SKS; J. Bartošek, místopředseda KDU-ČSL a poslanecké sněmovny, A. Hermansová, předsedkyně ESU, P. M. Fiala, OPraem, Z. Pernes, předseda Rady seniorů ČR, K. Schwarz, předseda EAPN, J. Mikloško, předseda Združenie kresťanských seniorov Slovenska. Inspirativní byl příspěvek sledující příklady dobré praxe bydlení s asistencí v Rakousku.
ESU se snaží o trvalou spolupráci všech složek občanské společnosti v každé evropské zemi i mezi jednotlivými státy. Jen tak bude plnit své hlavní poslání spočívající v podpoře dobrých vztahů a harmonického mezigeneračního soužití.
 
Z podkladů Lidmily Němcové a Václava Roubala
(převzato: Nový Hlas, květen 2017)