KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Aktuality 2018 6. Zápis z besedy a z rozšířené schůze výboru SKS dne 10. 5. 2018
Zpět

6. Zápis z besedy a z rozšířené schůze výboru SKS dne 10. 5. 2018

Přidáno 22. 5. 2018
Ilustrační foto
Přítomni: všichni členové a poradci výboru
Hosté: Fiala, Jurečka, Křivánková, Radová, Řeřicha, 3 zástupci z pobočky Teplice, 1 zástupkyně z Klubu Spořilov
Průběh: Schůzi řídila: L. Němcová
Zahájení modlitbou: P. Ing. Fiala
1. Beseda s místopředsedou KDU-ČSL Ing. Marianem Jurečkou trvala cca 1 hodinu. Na počátku byly krátce prezentovány web stránky www.krestanstiseniori.cz a činnost SKS, uváděný počet členů SKS je cca 800 členů (včetně příznivců a právnických osob). Po úvodním slově M. Jurečky na téma Kde jsme a kam směřujeme v KDU-ČSL následovala živá diskuse k mnoha otázkám dneška i soukromého života politika. Šlo např. o témata: soulad rodiny a pracovního života, o důvodech vstupu do politiky, mezigenerační spolupráce, KDU-ČSL na politické scéně ČR, populistické strany, program, předpoklady úspěchu ve volbách, ekologická politika, chování zemědělců v krajině, důchody seniorů různých generací, podpora rodin s dětmi, rozvodovost, důchody vdovců, nekalé obchodní praktiky, fake news, vztah k EU a k migraci apod. V bohaté diskusi některé aspekty KDU-ČSL doplnil Ing. Kasal.
 
2. Duchovní slovo navázalo na předcházející diskusi, P. Ing. Fiala hovořil o současném zpustošení společnosti a devastaci hodnotového systému. Obrodu společnosti je třeba začít zdola, jsou mnohé dobré pozitivní zkušenosti; Bůh je silnější, nikdy na nás nezapomíná. Uvedl i vzpomínky na své osobní setkání v Mukařově s kardinálem Beranem, který svými radami ovlivnil jeho další životní cestu.
 
3. Program vlastní schůze:
a) Uskutečněné akce
- Poutě k hrobu významného politika ČSL Dr. Noska v Poříčí nad Sázavou 14. 4. se zúčastnili za výbor V. Němec a manželé Tomkovi. V. Němec informoval o průběhu a důstojné atmosféře. Na místě informoval v zastoupení předsedkyně SKS jak místního duchovního správce, tak i hlavního celebranta biskupa Mons. Pavla Konzbula a spoluorganizátora Ing. Müllera (z příbuzenstva dr. Noska) o tom, že SKS tuto tradiční pouť považuje za jednu z akcí, kterou trvale aktivně podporuje.
- Konference ESU k Evropě v Cáchách (Aachen, Německo) 27. - 29. 4. se zúčastnili V. Roubal a D. Koutská. Oba podali informace o zdařilém průběhu, V. Roubal zvláště zdůraznil velkou tradici regionálních konferencí v zemích, kde se mohly pořádat od samého založení ESU v návaznosti na široce rozvětvené organizace křesťanských seniorů. Ubytování bylo poskytnuto 3 noci bezplatně, jedno číslo Newsletteru ESU je věnováno této konferenci.
- Zasedání prezídia ESU a konference k 10. výročí Mezinárodního dne mezigenerační solidarity v Bruselu 23. -25. 4. se zúčastnili Němcová, Tomek a Kodys. L. Němcová jako místopředsedkyně ESU pohovořila o hlavních úkolech, které ESU čekají v příštím roce, mj. volby do evropského parlamentu. Očekává se, že EPP představí reálnou vizi budoucího vývoje společnosti, ve které budou mít senioři své místo. Je třeba, aby občané šli k volbám a volili strany s křesťanskými hodnotami. S. Kodys seznámil s návštěvou Domova důchodců v Neufville, včetně fotografické dokumentace. L. Němcová přivezla pro zájemce Zprávy za r. 2017 v angličtině, které předá i zástupcům KDU-ČSL. Píše se v nich o regionální konferenci ESU - SKS v Praze.
- Zprávy účastníků o uvedených akcích budou umístěny na web stránkách SKS.
- LN informovala již na minulé schůzi o dalších regionálních konferencích ESU v tomto roce, některé z nich byly nečekaně oproti plánu zrušeny (Oslo, Tyrolsko, Bratislava). Naopak z titulu své funkce v prezidiu ESU LN obdržela osobní pozvání do Vilniusu v květnu 2018, kde se má zúčastnit zasedání prezídia a na regionální konferenci vystoupit s vlastním referátem.
 
b) Plánované akce
- L. Němcová informovala o konferenci v senátu na téma “Odstraníme dluhové pasti” 18. 5. (účast M. Volmanová a D. Koutská), dále o akcích Institutu pro důstojné stárnutí 29.5. od 17 hod. (LN posílá všem e-poštou).
- Na valné hromadě EAPN 25. 5. bude SKS reprezentovat M. Volmanová (pokud nebude v lázních) či L. Němcová (náhradník). Výsledek grantu s EAPN zatím není znám.
- Na tzv. Politickou akademii ESU ve Vídni v červenci 2018 za SKS pojede předsedkyně, V. Němec a V. Roubal. Je limitován počet členů za organizaci na 2 osoby z kapacitních důvodů, o účast z řad místopředsedů a členů výboru nebyl zájem. Kromě semináře se bude konat zasedání Exekutivy ESU. L. Němcová nahlásí organizátorům účastníky do konce tohoto týdne.
- Bylo rozhodnuto, že předpokládaný zájezd do Altöttingu se bude konat až na jaře 2019, na letošní podzimní zájezd se nepodařilo naplnit autobus.
 
c) Kontrola úkolů
- web stránky a počítačová gramotnost členů SKS: D. Křivánková operativně zjistila, že naše web stránky www.krestanstiseniori.cz jsou mimořádně dobře navštěvovány, a to i zájemci ze zahraničí. Kromě dvou už všichni členové výboru používají počítač. Vzešel návrh, že bychom mohli pro zájemce uspořádat vzdělávací kurzy IT. Náměty adresujte L. Němcové (jméno a oblast). Dále se znovu doporučuje publikovat web stránky SKS ve farních časopisech a dalším tisku.
- Přeregistrace členů výboru: J. Hulák připravil formuláře k přeregistraci členů výboru, jednotliví členové provedli ověření podpisu. L. Němcová zajistí registraci na příslušném úřadě.
- Probíhá přeregistrace členů SKS, formuláře mají všichni k dispozici (J. Hulák poslal všem členům výboru e-mailem), další kontrola po prázdninách. V. Roubal upozornil, že se členy mohou stát vedle osob fyzických rovněž jak právnické osoby, tak i jiné kolektivy (pobočné spolky) bez právní subjektivity. Za Klub Prahy 11 se úkolu evidence ujal K. Tomek. P. Urban sdělil, že vedení tohoto klubu nemá teď nikoho, kdo by zodpovídal celkově za činnost (původní iniciátor Dr. Decker už tuto funkci ze zdravotních důvodů nemůže plnit). Za přednášky zodpovídá P. Urban, za zájezdy I. Řivnáčová, za hospodaření K. Tomek.
 
d) Různé
- Pro další vývoj naší organizace je třeba získat podporu České biskupské konference. V této souvislosti je nutno uskutečnit plánovanou schůzku delegace SKS s panem kardinálem Dukou; dohodne prostřednictvím Mgr. Mátla předsedkyně s využitím kontaktů V. Roubala a V. Němce.
- L. Němcová navštívila dne 9.5. Arcibiskupské gymnázium a hovořila s dr. Mrzílkem. Po prázdninách budou pokračovat v jednání o konkrétní spolupráci. Gymnázium nám nabízí zdarma příležitostné vystoupení školního pěveckého souboru; SKS navrhne z řad členů osobnosti, které by mohly participovat na diskusích se studenty (jde o témata politická, historická, o životním prostředí, o vyprávění vlastních osudů v kontextu historického vývoje, odborného zaměření ap.).
- Lze organizovat i kulaté stoly aj. Jména zájemců o spolupráci nutno sdělit předsedkyni.
- L. Němcová vystupovala loni a bude letos vystupovat na 2- denním diskusním setkání na akci Etického fóra ČR - setkání podnikatelů se studenty v Šumperku.
- Dne 9. 5. se předsedkyně sešla s poradcem SKS Ing. Kasalem k problematice členství, spolupráce se Slovenskem a dalších aktivit. SKS by měla definovat, co může členům nabídnout.
- P. Urban upozorňuje na přednášku v Klubu Prahy 11 dne 14. 5. (viz kalendář web), proběhl i zájezd tohoto klubu na Broumovsko.
- K. Tomek vyúčtoval náklady a cestovné, které souvisely s dnešní schůzí a s dalšími akcemi SKS.
- Předsedkyně požádala Mgr. Hořavu o převedení 50% finanční podpory za r. 2018 ze strany KDU-ČSL na účet SKS.
- V. Němec připomenul, že se osobně zúčastnil mnoha akcí v době působení arcibiskupa Berana v Praze (1946-1949) a prostřednictvím Mistra J. B. Foerstera měl ještě další informace (bude pátrat po kratší vědecké studii, kterou arcibiskup poslal J. B. Foerstrovi k jeho 90. narozeninám koncem r. 1949). Zpracuje pro web stránky SKS, kde doporučuje také publikovat osobní vzpomínky P. Ing. Fialy.
- Předsedkyně poděkovala všem členům výboru, kteří se aktivně podíleli na přípravě dnešní schůze a přispěli k jejímu dělnému průběhu.
 
Příští schůze: 14 června ve 14.30 hod.
 
Zapsala: Lidmila Němcová