Zpět

Kongres EPP

Přidáno 1. 12. 2018
Ilustrační foto
Ve dnech 7. a 8. listopadu 2018 se konal v Helsinkách Kongres EPP (Evropské lidové strany).
EPP byla vytvořena křesťanskodemokratickými stranami EU v červenci 1976 a je největší politickou stranou v evropském parlamentu. Za ČR jsou členy KDU-ČSL a TOP09.
EPP při volbách rozhodla, že jako svého vedoucího kandidáta pro europarlamentní volby v příštím roce nominuje Němce Manfreda Webera. Manfred Weber získal většinu hlasů, jeho soupeř Alexander Stubb z Finska obdržel 20% hlasů. Obsahově mezi oběma politiky nejsou rozdíly. Rozhodnutí kongresu znamená, že pokud v květnových volbách 2019 EPP znovu zvítězí, navrhne Webera na post předsedy Evropské komise. V této funkci příští rok skončí Jean-Claude Juncker z Lucemburska, který rovněž vzešel z EPP. (Podle ČTK)



Na listopadový Kongres EPP 2018 v Helsinkách vyslala své delegáty i Evropská seniorská unie s hlasem volebním (mezi delegáty za ESU byla i Lidmila Němcová). Na plenárním zasedání vystoupila An Hermans, předsedkyně ESU, k postavení seniorů v Evropě.
V panelu k Sociálnímu pilíři EU, který vedla eurokomisařka Marianne Thyssen, diskutovali Lidmila Němcová za ESU a zástupce z Itálie a Holandska. Panel byl doplněn krátkým filmovým šotem, trval 1.5 hod. v angličtině bez překladů. Lidmila Němcová byla pravděpodobně jedna z mála, možná jediná, kdo v panelech za východní země vystoupil. Zdůraznila především sociální otázky seniorů, stříbrnou ekonomiku a mezigenerační spolupráci.
Fotografie představuje delegaci ESU po ukončení voleb, které vyhrál Manfred Weber a diskusi v panelu.

Lidmila Němcová