KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Aktuality 2018 Odpovědi SKS na otázky ESU k evropským volbám v r. 2019
Zpět

Odpovědi SKS na otázky ESU k evropským volbám v r. 2019

Přidáno 28. 7. 2018
Ilustrační foto
Summer Academy, Vídeň, 6. - 8. 7. 2018. Anglická verze otištěna v publikaci "ESU Looking ahead", kterou měli k dispozici účastníci zasedání jako podklad k diskusi.



Vstříc k nadcházejícím evropským volbám 2019


 
1. Kdo jste?
Jméno organizace: SKS (Sdružení křesťanských seniorů, Association of the Christian Seniors), Česká republika
Jméno osob, které odpovídají: Lidmila Němcová, předsedkyně SKS + všichni členové výboru SKS + představitelé klubů v Praze, ve Žďáru nad Sázavou, v Teplicích a ostatní.
Jak jste shromáždili odpovědi? Požádali jsme příslušné kluby, aby nám jejich členové odpověděli na otázky e-mailem; brainstormingem, závěry z diskusí, odpovědi během schůze celostátního výboru SKS a závěry ze schůzí na místní úrovni.
 
 
2. Jak bude Vaše organizace participovat na kampani voleb do evropského parlamentu v r. 2019?
Plánujeme, že se plně zúčastníme této kampaně v r. 2019. Na podzim r. 2018 proběhnou v ČR národní volby, které nám pomohou v přípravě na volby do evropského parlamentu v r. 2019. Je nezbytné zaktivizovat členy SKS a jejich rodiny a společenství, při kterých zdůrazníme nutnost se aktivně zúčastnit voleb odevzdáním hlasu kandidátům, kteří budou prosazovat opravdové křeťanské hodnoty.
 
Plánujete specifické aktivity pro seniory během volební kampaně?
Ano, plánujeme specifické aktivity jako:
  1. leták s vysvětlením postoje SKS k evropským volbám. Leták rozešleme na jednotlivé farnosti a na KDU - ČSL všech úrovní.
  2. chceme pozvat kandidáty (přednostně z KDU-ČSL), kteří podporují křesťanské hodnoty na otevřenou diskusi na různých úrovních (lokální, regionální). Celostátní výbor SKS plánuje pozvat nejslibnější kandidáty k prodiskutování jejich programů.
Popište tyto aktivity a výsledky, kterých chcete dosáhnout.
Setkání s kandidáty bude otevřené, s " horkými " otázkami a odpověďmi, abychom nalezli optimální strategii, která by byla schopna ovlivnit další budoucí vývoj jak v Evropě, tak i v naší zemi.
 
 
3. Když byste měli vytvořit volební program pro evropské volby, které tři hlavní programové otázky by se týkaly seniorů ve Vaší zemi?
  1. Měli bychom jasně deklarovat naše křesťanské hodnoty a aplikovat je do praxe. Prameny: Desatero, sociální učení Církve a Magna charta ESU.
  2. Důležitost tradiční rodiny a její podpora při respektování ochrany života člověka od početí až do přirozeného konce života. Model inter-generační solidarity by měl vycházet z rodiny a měl by se rozšiřovat na celou společnost.
  3. Sociální soudržnost, která by zahrnovala sociální pojištění, důchody, bydlení, zdravotnické služby, zdravotní politiku a prevenci, speciální péči o seniory.
Popište jednotlivé programové položky a motivaci jejich výboru
Motivace těchto položek vychází ze současného nebezpečí pro české seniorské generace, které vyplývá z dřívějšího komunistického režimu a ze speciálního post-komunistického vývoje v naší zemi.  Mezi jiným je třeba uvést nedostatek solidarity a sdílení hodnot mezi generacemi.
 
 
4. Co doporučujete pro strategii ESU v evropských volbách?
  1. zdůraznit důležitost seniorů ve společnosti, občanskou společnost nemůžeme rozdělovat na mladou a starou generaci,
  2. neocenitelná životní zkušenost seniorů (zvláště v post-komunistických zemích) by měla pomoci mladé generaci pochopit skutečné hodnoty a potřeby v životě,
  3. senioři mohou obohatit celou společnost. Kvalita života by se neměla soustřeďovat pouze na materiální složku života, ale také na spirituální dimenzi, která je velmi důležitá. Naším cílem je aktivní a autonomní senior otevřený všem potřebným iniciativám.
 
Zpracovala: L. Němcová