KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Aktuality 2018 Zpráva o cestě do Bruselu
Zpět

Zpráva o cestě do Bruselu

Přidáno 10. 1. 2018
Ilustrační foto
Na pozvání Ing. Michaely Šojdrové, poslankyně Evropského parlamentu (KDU-ČSL), se ve dnech 28.11.-1.12.2017 uskutečnila cesta autobusem do Bruselu, do Evropského parlamentu. Cesty se zúčastnilo 51 účastníků, převážně mladých členů z celé republiky a také osm členů Sdružení křesťanských seniorů. Důvodem pozvání bylo bližší seznámení s Evropskou unií, její politikou, činností, orgány, fungováním, prací české delegace v Evropské lidové straně i její společné národní delegace.
Tím byl veden i dobře volený program, skvěle organizovaný celým pracovním týmem paní europoslankyně.
Významné pro nás bylo, že jsme na galerii jednacího sálu  EP zasedli právě ve chvíli, kdy paní Ing. Šojdrová pronesla svůj příspěvek týkající se pomoci při záplavách v Řecku. Vzpomenula i povodní v České republice a poskytnuté pomoci. Návštěva v EP byla spojena s její přednáškou o EP a osobním setkáním s paní europoslankyní.
Byli jsme obdarováni bohatě literaturou s odpovídající tematikou, jako na př." Průvodce institucionálním rámcem EU - Jak funguje EU; Michaela Šojdrová v EP-poslanecký klub Evropské lidové strany v EP, Evropa ve 12 lekcích, Hlas občanů v EU." Tato literatura bude k dispozici v sekretariátu SKS a některé zajímavé informace se objeví krátce na našich www či při aktualitách na členských schůzích.
Velice poučná je prohlídka Centra návštěvníků. Zajímavé jsou informace o vystavených maketách institucí EU v Bruselu, Štrasburku a Lucemburku, které slyšíte ve sluchátkách tlumočnického zařízení ve zvoleném jazyce. Velice jsem byla překvapena videozáznamy z historie všech členských zemí, permanentně probíhajícími, v několika patrech.
Paní europoslankyně a její tým se nám věnovali i při společné večeři v centru Bruselu (placeno z dotace EP), proběhla řada neformálních diskuzí. Samozřejmě, že na jídelním lístku nechyběly ani ryby.
Byl vyhrazen i čas na ztišení v katedrále, prohlídku opraveného centra Hlavního náměstí, kde byl vystaven již pěkný betlém a večer zde probíhala úchvatná světelná show. Obdivovali jsme, jak lze realizovat neobyčejné provedení, kdy jsou např. střídavě a v různých barvách osvěcována jednotlivá okna budov, zejména radnice.
Nechyběla ani zastávka u "čůrajícího chlapečka", zajímavá byla i návštěva muzea čokolády s historickými přístroji i současnou ruční přípravou "pralinek-bonbonů", večerní zastávka u známého Atomia.
Pověřeným organizátorem cesty (celou akci zajistil a osobně se zúčastnil a provázel nás) byl pan dr. Radim Sršeň, k naší spokojenosti; kvalitní autobus, ubytování ve dvoulůžkových pokojích skromnějšího IBIS hotelu. Bratr Alois Horák, organizátor cesty, bohužel v poslední chvíli onemocněl.
Ve čtvrtek jsme již na zpáteční cestě, navštívili a prohlédli si kouzelné město Bruggy, nazývané také "Benátky severu". Hluboce působivá je návštěva patrového kostela, kde je uchovávána a v určitou dobu k uctění dána relikvie se dvěma kapkami krve Kristovy…
Krátkou zastávku u moře využil ke koupání jeden otužilý mladík, sprchu měl shůry. Lilo tak, že se nedalo jinak než v plavkách z autobusu vyjít.
A počasí? Na deštivý, větrný a chladný Brusel jsme měli počasí vlastně pěkné- deštníky jsme ani celkem nepoužili.
Cesta přes noc zpět do ČR nám docela uběhla.
Za celou cestu do Bruselu - EP paní europoslankyni Ing. Michaele Šojdrové a jejímu týmu upřímně děkujeme.
Návštěva byla užitečná, naši mladí budou jistě moci všechny poznatky pro méně a často nesprávně informované spoluobčany, využít.
RNDr. Dagmar Koutská
Sdružení křesťanských seniorů ČR