KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Aktuality 2023 Nina Nováková (KDU-ČSL): Senioři aktuálně V
Zpět

Nina Nováková (KDU-ČSL): Senioři aktuálně V

Přidáno 1. 3. 2023
Ilustrační foto
Tiskové zprávy

Poslankyně Nina Nováková uspořádala 1. března 2023 již pátý kulatý stůl pro zástupce seniorských organizací s účastí odborníků a zástupců ministerstev.

Nováková uvádí myšlenku na pravidelné debaty, které jsou velmi otevřené a probíhají v neformální atmosféře: „Senioři představují čtvrtinu populace a tvoří stejně pestrou mozaiku jako celá společnost. Odlišují se vzděláním, politickými názory, ekonomickou situací i zájmem o veřejné dění. Společně mapujeme širokou škálu oblastí, které je potřeba řešit. Hlavně diskutujeme o tom, které návrhy řešení jsou nejúčinnější a dáváme zpětnou vazbu politikům i ministerským úředníkům. Jsem ráda, že kulaté stoly vzbuzují stále větší zvědavost kolegů poslanců“.

Na kulatém stole rovněž zaznělo, „že je naprosto nutné podívat se na seniory novýma očima“, pokračuje poslankyně: „Přestaňme například dávat rovnítko mezi slova senior a důchodce. Zavírat oči před přirozenou věcí, jako je stárnutí, to nic nepřináší. Nemusíme stárnout a vadnout, můžeme zrát. Klíčovým věkem je 50 plus. To je okamžik, kdy můžeme začít plánovat další fázi svého aktivního života. Téměř jistě přijdeme na to, co bychom se ještě chtěli naučit, jakou novou kvalifikaci získat. A tady člověk plánující budoucnost často narazí. Proto otevíráme debatu jak s Ministerstvem školství, tak s MPSV, s nabídkami mohou jistě přijít i firmy. Nesmí zůstat jen u řečí o celoživotním učení, je třeba vytvářet reálné příležitosti. To je jeden ze zásadních cílů politiky přípravy na stárnutí“, uzavírá organizátorka projektu Senioři aktuálně Nina Nováková.