KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Aktuality 2024 Medailonek JUDr. Václava Roubala
Zpět

Medailonek JUDr. Václava Roubala

Přidáno 15. 7. 2024
Ilustrační foto
Přinášíme Vám medailonek JUDr. Václava Roubala, dlouholetého člena a čestného předsedy Sdružení křesťanských seniorů, který zemřel 27.6.2024 ve věku 98 let.
Václav Roubal se narodil 14. června 1926 v obci Velké Hydčice, okres Strakonice, v zemědělské rodině, jako druhorozený syn ze čtyř dětí. 
Absolvoval Obecnou školu v Horažďovicích, po ukončení Měšťanské školy tamtéž byl v září 1939, první den druhé světové války, přijat ke studiu na Reálné gymnázium v Sušici. V průběhu války bylo však studium předčasně ukončeno z důvodu totálního nasazení studentů do válečné výroby. Obnovení studia bylo možné až po ukončení války, od června 1945. Po třech měsících obnoveného studia zakončil studium gymnázia v září 1945 maturitou. Poté se zapsal na studium na Právnické fakultě Univerzity Karlovy (UK) v Praze. 
Po promoci na UK nastoupil do Státní výroby autodílů (SVA) jako vedoucí právního útvaru. Po kádrových prověrkách v roce 1958 nebyl shledán kádrově přijatelným pro tuto funkci, proto byl převeden na práci brusiče kovů. Svoji kvalifikaci zdokonalil dálkovým studiem na Střední průmyslové škole (SPŠ) v Karlíně. Po absolvování SPŠ nastoupil jako technický pracovník u téže firmy. V roce 1960 pracoval u SVA v Holýšově. 
V roce 1961 se oženil a založil v Praze rodinu. Má tři děti, šest vnoučat a tři pravnoučata. 
Po založení rodiny přešel do SVA Praha, kde pracoval do roku 1968, kdy nastoupil do Sdružení československých mezinárodních automobilových dopravců, kde pracoval až do roku 1991 jako právník. 
V roce 1991 začal podnikat v oblasti poradenských služeb v mezinárodní silniční kamionové dopravě. Je též zakladatelem České společnosti pro dopravní právo. 
V letech 2001–2017 byl předsedou Sdružení křesťanských seniorů a dodnes je jeho čestným předsedou a podílí se na jeho činnosti. Byl zvolen místopředsedou RSČR, v této funkci pracoval do r. 2021, rovněž zastupoval SKS v ESU od r. 2013.