KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Aktuality 2024 Výroční členská schůze Sdružení křesťanských seniorů proběhla 13. ledna 2024 v Praze
Zpět

Výroční členská schůze Sdružení křesťanských seniorů proběhla 13. ledna 2024 v Praze

Přidáno 30. 1. 2024
Ilustrační foto

V sobotu 13. ledna 2024 proběhla v Praze pravidelná výroční členská schůze Sdružení křesťanských seniorů. Výbor rozšířený o zástupce jednotlivých klubů se schází během roku jednou za měsíc.
Na schůzi sdružení křesťanských seniorů nikdy nechybí duchovní zamyšlení a krátká modlitba. „Nejsme náboženské společenství, ale bereme velmi vážně úkoly všech věkových skupin na dobrém životě celé společnosti. Duchovní rozměr a snaha o vysoký nadhled toho, co se aktuálně děje, do naší i evropské kultury zkrátka patří. Škoda, že na to zapomínáme, říká Nina Nováková, předsedkyně SKS.

Mezi hosty, kteří v úvodu vystoupili, byla místopředsedkyně Sdružení křesťanských seniorů na Slovensku Mgr. Mária Muchová, předsedkyně RSČR Ing. Lenka Desatová a místopředseda Mladých lidovců Bc. Jiří Baňka. Online se připojil ministr zemědělství Marek Výborný a zdravici poslali také dva europoslanci: Veronika Vrecionová a Tomáš Zdechovský.
Členská schůze provedla doplňující volbu do výboru SKS (novou členkou je Karla Vrlová ze Zlína) a do kontrolní komise (její novou předsedkyní je Marie Volmanová z Prahy a členkou Dana Grunertová z klubu Teplice).

Nejvíc jsem vždy zvědavá na výměnu zkušeností z praktické činnosti jednotlivých klubů,“ uvádí předsedkyně SKS Mgr. Nina Nováková a pokračuje: „Vážím si také intenzity, s jakou probíhá spolupráce s předsedkyní RSČR Lenkou Desatovou“.

Během diskuse se ukázalo, že senioři se velmi živě zajímají o problémy nejen své, ale především dětí a mladých lidí.  Padaly také návrhy na další směřování Sdružení křesťanských seniorů. Se zástupcem Mladých lidovců se shodli, že pro příští rok využijí každou příležitost pro mezigeneračně laděné akce. Naprostá shoda byla na dalším rozvíjení spolupráci se seniory ze Slovenska.

„Spolu s předsedkyní RSČR a místopředsedkyní slovenských křesťanských seniorů jsme, ne právě s radostí, konstatovaly, že se objevují nové formy přehlížení a diskriminace seniorů, kteří tvoří zhruba čtvrtinu obyvatelstva,“ říká Nina Nováková a uzavírá:“ Jsem ráda, že na MPSV vznikla pracovní skupina Problematika bezpečí a práva starších lidí v souvislostech a budu o tom hovořit s velkou otevřeností.“