KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Myšlenky a názory 2017 Estonské předsednictví v Radě Evropské unie od 1. 7. do 31. 12. 2017
Zpět

Estonské předsednictví v Radě Evropské unie od 1. 7. do 31. 12. 2017

Přidáno 7. 12. 2017
Ilustrační foto
Estonsko převzalo k 1. 7. 2017 předsednictví v Radě EU od Malty na období 6 měsíců. Původně měla předsednictví převzít Velká Británie, která se ho však vzdala kvůli svému záměru odejít z Evropské unie.
Estonsko mělo být předsednickou zemí až v první polovině roku 2018, takže svou přípravu muselo nečekanou změnou značně urychlit a Estonské velvyslanectví v Praze při této příležitosti uspořádalo koncem června v pražském Rudolfinu koncert z děl estonských hudebních skladatelů. 
Estonsko přistoupilo k plnění tohoto úkolu velice zodpovědně, cenilo si svěřené důvěry působit jako nestranný a spravedlivý prostředník, který vybalancuje leckdy rozdílné názory, tradice a zájmy členských států ve všeobecný prospěch. Přitom právě období tohoto předsednictví nebylo jednoduché, prostřednictvím  praktických rozhodnutí a společného  hodnotového základu (prosperita, bezpečnost, mír a stabilita v Evropě) muselo usilovat o zachování jednotné EU.
Ač je malou zemí, zviditelnilo touto funkcí i své přednosti, mezi které patří především aktivní přístup k digitálním technologiím a jejich aplikace v konkrétním životě občanů vlastní země, jakož i  víra ve schopnosti mladé generace. Pozornost byla soustředěna na klíčové oblasti: otevřené a inovativní evropské hospodářství, Evropa bezpečná, digitální s volným pohybem údajů, inkluzivní a udržitelná.
Pražské velvyslanectví i s malým personálním vybavením zvládalo úkoly reprezentanta předsednického státu bezvadně, 6. prosince t.r. koncertem dvou výjimečných estonských hudebníků na bulharské ambasádě symbolicky předá funkci nástupnické zemi.
Lidmila Němcová