KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Myšlenky a názory 2018 Mění se k 1. lednu 2018 (v Německu)
Zpět

Mění se k 1. lednu 2018 (v Německu)

Přidáno 1. 1. 2018
Ilustrační foto
(Das ändert sich zum 1. Januar 2018)
Adresa zdroje: www.msn.com/de-de/?ocid=edgsp&AR=3, finanční údaje najdete také na: www.bundesfinanzministerium.de

K začátku roku 2018 jsou početná nová pravidla. Přehled o tom všem, co se mění k 1. lednu 2018, vám zde nyní předáváme.

Dětské přídavky a nezdanitelná částka na dítě
Rodiče se mohou těšit, protože se změnou roku zase stoupají dětské přídavky: Pro první obě děti obdrží  zákonní zástupci po 194 Euro, na třetí dítě  dokonce 200 Euro. Na každé další  dítě je to 225 Euro měsíčně. Rodiče, kteří žádné dětské přídavky nedostávají, mohou být daňově zvýhodněni pomocí nezdanitelných částkek na děti. Tyto částky byly také k roku 2018 zvýšeny. Nová nezdanitelná částka je od 1.ledna 4.788 Euro. Jestli se více vyplatí dětské přídavky nebo nezdanitelné částky, sdělí každý rok finanční úřad v rámci daňového výměru daně z příjmu. Nezdanitelná částka na opatrovnictví,výchovné nabo vzdělávání zůstávají v novém roce však stejné a činí dále 2.640 Euro.

Ochrana matky ze zákona rozšířena
Od ledna 2018 platí právo na ochranu matky také pro školačky a studentky, v případě,že následuje povinná praxe nebo povinná vzdělávací akce. Je dobré vědět: Také ženy ve spolkové dobrovolnické službě, stejně jako dobrovolnice v rozvojových zemích a podobné zaměstnankyně soukromníků mohou podle nových pravidel toto využívat.  K tomu by mělo  pomoci přizpůsobení a jasné stanovení pracovních podmínek pro těhotné a kojící ženy.

Příspěvek na živobytí stoupá
Platí li jeden z rodičů sotva nebo jen nepravidelné výživné na své děti, mohou samoživitelé matka nebo otec obdržet od státu tak zvanou příjmovou zálohu . Od ledna 2018 se vyplatí správně, už samoživiteli s dětmi ve stáří do 5 let od nového roku 154 Euro místo 150 Euro. S dětmi do 11 let je to dokonce 205 Euro a do 17 let celých 273 Euro.

Více mzdové spravedlnosti
V rámci nového zákona o transparentnosti odměňování mají zaměstnanci v podnicích a veřejně - právních institucích nad 200 zaměstnanců okamžitě nárok na informace o kriteriích, podle kterých budou odměňováni. Bude-li jejich činnost mimo to vykonávána nejméně šesti dalšími osobami jiného pohlaví , mohou se zaměstnanci dokonce dotázat šéfa,podle jakých kriterií je odměňování jejich kolegů stanoveno.

Již více žádné skryté náklady
Dobré zprávy pro všechny , kteří se často stávají obětí tak zvaných zpětných volání: Spotřebitelé musí být v budoucnu  před těmito podvodnými voláními lépe chráněni. Podvodník krátce prozvoní mobil své oběti, ale položí, dříve než člověk může zvednout telefon. Potměšilé: Za zpětné volání do teď naskakují vysoké částky . Od 1.ledna bude v mobilních sitích zapnuta bezplatná hláška o ceně,spotřebitel se může informovat zda a jak telefonát stojí.

Povinný hlásič kouře
V Bavorsku byly před vánoci v mnoha domácnostech namontovány hlásiče kouře. Má to jeden dobrý důvod. Od 1.ledna 2018 jsou hlásiče kouře v obytných místnostech povinností. Patří ihned nejen do ložnic a dětských pokojů, nýbrž také do chodeb a pobytových místností k nástěnným dekoracím. Je dobré vědět: Vlastníci bytů nebo bytových domů se musí postarat o připevnění.

Bankovka 500 Euro bude zrušena
Špatná zpráva pro všechny koupěchtivé, kteří kladou důraz na tlustou peněženku: 500 Euro bankovka nebude od 1.ledna 2018 již tisknuta. Do konce roku by měla být dokonce zcela zrušena. Jaká škoda, jednomu nezůstane asi nic jiného, než platit kreditní kartou....

Daňové přiznání a obchodní společnost
Kdo v novém roce odevzdá své daňové přiznání, nemusí již více soustředit všechny přílohy k předložení. Uschovat si je přece jen musí, neboť mohou být na požádání  vymáhány. Od roku 2018 k tomu platí nová lhůta pro odevzdání daňového přiznání: Ta  uvádí, že daňová přiznání musí být podána k 31.červenci následujícího roku. Kdo pověří daňového poradce, pro toho platí lhůta k 28. příp.29.únoru následujícího roku. Kromě toho zajímavé: Plátce daně, který by chtěl tak zvaný majetek nepatrné hodnoty hospodářského zboží(GVG) osvobodit od daně, může to od r.2018 činit k horní hranici 800 Euro netto.

Pevná minimální mzda pro všechny
Od ledna 2018 platí zákonná minimální mzda - a sice bez výjimky pro všechna odvětví. Do 31.prosince 2017 byly určité podniky ještě ušetřeny. Především v oblasti řemesel platila přechodná lhůta,pročež  ještě často docházelo k odlišnostem tarifů,které byly významně pod minimální mzdou. Od 1.ledna se to přec jen mění: Ve všech odvětvích musí být vyplácena nejméně odměna 8,50 Euro na hodinu.. Tarifní smlouvy,které jsou pod minimální mzdou, nejsou v novém roce již více možné.

Důchodové peněžní příspěvky klesají
Zákonné důchodové pojištění kleslo k 1.lednu o 0,1 procentního bodu na 18,6 procent.. Důchodcům tak zůstává více čistého z jejich hrubého . kromě toho bude stát tímto přizpůsobením k 600 milionům Euro ročně odlehčen. Od r.2025 mají být důchody kromě toho vypočítávány v celém Německu jednotně. První kroky pro to mají být k tomu zavedeny od 1.července 2018 prostřednictvím důchodového přechodu-závěru zákona.

Podniková preventivní opatření pro stáří
Od 1.ledna mají také konečně zaměstnanci malých podniků možnost obdržet podnikový důchod, díky novému zákonu k posílení podnikových důchodů(BRSG).Zaměstnanci je tak zajištěno  více bezpečnosti a ochrany před případným rizikem ve stáří. Přece to ještě není ale vše: Neboť nový rok s sebou přináší ještě další změny v oblasti důchodu....

Předčasné důchody stoupají
A to v oblasti předčasného důchodu. Neboť také důchod při snížené pracovní schopnosti stoupá od 1.ledna 2018 .Doposud byl předčasný důchod počítán tak,jako by měl příjemce pracovat do 62 let. Do roku 2024 má být nyní tzv.započítaná doba po krocích o tři roky prodloužena. Po změně se může počítat inhed s fiktivním nástupem do důchodu v 65 letech. Poslední pracovní den tak může být dříve, jak by člověk myslel......

Sazba regulačního předpisu HARtz IV stoupá
Ke změně roku se také cosi činí v HartzIV: K 1.lednu stoupá sazba na 416 Euro měsíčně. Páry, které žijí v domácnosti pod regulací Hartz IV, obdrží díky novým pravidlům za měsíc o 6 Euro více. To dělá potom 374 Euro na osobu. Děti do 6 let obdrží dodatečně 3 Euro, děti do 14 let a pod 18 let dokonce celých 5 Euro měsíčně více.

Stoupá podpora v nezaměstnanosti
A také příjemci podpory v nezaměstnanosti nevyjdou v novém roce naprázdno. Jejich měsíční sazba se sice nezmění, jedna novinka přece jen platí: Příjemci podpory v nezaměstnanosti si mohou v budoucnu své peníze nechat také vyplatit v supermarketu. Doposud to šlo jen v peněžních automatech v pracovním centru nebo pracovní agentuře. Od nynějška mohou vystavený lístek s kódem využít při nákupu na pokladně. Do konce r.2018 plánuje spolková pracovní agentura plošné zavedení v celém Německu. Zatím se na tom podílí supermarkety jako REwe, Penny, Real a drogerie jako Dm a Rossmann.

Příspěvky do umělecké sociální pokladny klesají
Příspěvky do umělecké sociální pokladny(KSK) klesají od 1.ledna 2018 ze 4,8 na 4,2 procent. Toto opatření by mělo ulevit německým umělcům.Neboť často mají umělci pracující na volné noze tak malý příjem,že si nemohou dovolit příspěvky ani do nemocniční ani do důchodové pokladny.V současné době je v KSK povinně pojištěno 180 000 samostatně výdělečně činných a soukromníků. Velká výhoda k tomu: Pojištění musí sami platit jen poloviční příspěvek. 20 procent přejímá stát, zbývajících 30 procent zaměstnavatel. Měsíční příspěvek do KSK se přitom řídí podle příjmu umělce.

Přichází zákaz alkoholu
Konečně je to tak daleko: Na severoněmeckých regionálních tratích vládne od r.2018 ve všech vlacích Deutschen Bahn striktní zákaz alkoholu.Při provinění nehrozí prozatím žádná peněžitá pokuta. dlouhodobě chce dráha přece jen pokuty ukládat.

Přísnější kontroly na hodnoty výfukových plynů
Od 1.ledna platí u aut,vyrobených po r.2006 "měření na konci výfukové roury". Dílna musí přitom měřit hodnoty výfukového plynu přímo na výfuku vozidla. Toto opatření bylo zavedeno na základě diesel-skandálu. TÜV očekává, že tímto  způsobem zjistí, jak dobře pracuje čištění výfukového plynu u každého auta.  Co jiného se ovšem hůře poslouchá je to: Spotřebitelé musí při TÜV počítat se zvýšenými náklady kolem 3-4 Euro.