KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Myšlenky a názory 2018 Vzpomínka na dovolenou na portugalské Madeiře a na Karla I. - posledního rakouského císaře, maďarské
Zpět

Vzpomínka na dovolenou na portugalské Madeiře a na Karla I. - posledního rakouského císaře, maďarského a českého krále

Přidáno 27. 7. 2018
Ilustrační foto
Madeira je krásný, věčně zelený ostrov, který navštěvují celoročně turisté z celého světa. Podle sloganu "Madeira je na koukání, nikoliv na koupání " moře je opravdu chladnější než např. Černé moře, zato turistické kanceláře nabízejí celou škálu činností, takže si každý něco vybere. Od odpočinku na plážích, procházky podél levád, návštěvu památek na ostrově, geologických zajímavostí, parků, výlety  lodí, nákupy - až po muzeum a sochu fotbalisty Cristiano Ronalda v hlavním městě Funchalu. Návštěvníci ostrova jsou vždy vítání s tradiční madeirskou pohostinností.
Pro mne návštěva vyvolala vzpomínku na  vznik Československa v r. 1918 v dějinných souvislostech. První světová válka skončila a změnila mapu Evropy, na rozpadlých říších vznikaly nové státy, měnily se hranice. Otevřela se cesta k jejich národní emancipaci, ale i k revolučním pokusům o nastolení nového společenského řádu. Geopolitické změny probíhaly na celém světě, byly poražené i vítězné mocnosti, každá se svými zájmy a cíli.  Ve své úvaze chci pouze připomenout významnou osobnost císaře Karla I., kterou souhra okolností  vynesla do pozice prvého muže v Rakousko-uherské monarchii.
 
Kolo osudu se točilo, císař František Josef I. zůstal po smrti syna Rudolfa bez potomků. Následník trůnu František Ferdinand d´Este a jeho česká choť byli obětmi atentátu v Sarajevu v r. 1914  a tento čin se stal záminkou vyhlášení války v Evropě, která brzy přerostla ve válku světovou. Po smrti Františka Josefa I. v r. 1916 se stal císařem Karel z jiné habsburské větve, který  jako mladý důstojník prožil určitou dobu na zámku v Brandýse nad Labem. V době nástupu na trůn byl již ženatý s  princeznou Zitou bourbonskou a měl několik dětí. Stihl korunovaci králem maďarským, jako český král Karel I. zůstal nekorunován. Jako upřímně věřící křesťan si uvědomil zbytečnost dalšího pokračování války a prostřednictvím svého francouzského švagra dokonce navázal tajná předběžná jednání s protivníky. Po kapitulaci byl ve Vídni sesazen  a přinucen k emigraci do Švýcarska. Pokusil se o udrženi trůnu v Uhrách, ale tato epizoda skončila nezdarem a Karel byl s celou rodinou vyhoštěn do města Funchal na Madeiře. Tam v r. 1922 na následky španělské chřipky zemřel. Je pochován v kostele Nanebevzetí Panny Marie na hoře Monte, kam se dostanete lanovkou a odkud uvidíte celý Funchal. Velká socha Karlova před kostelem a skromná rakev uvnitř nám připomínají tragickou osobnost, která za své bohulibé úmysly i příkladný rodinný život byla nedávno katolickou církví blahořečena.
Lidmila Němcová