Zpět

Heřmánek

Přidáno 25. 9. 2019
Ilustrační foto
V současné době vědci zjišťují, že heřmánek může pomoci v boji proti několika typům rakoviny včetně rakoviny prostaty, rakoviny plic, leukémie a jiné.
Heřmánek je vysoce toxický pro buňky rakoviny prsu: U esenciálního oleje z heřmánku bylo ve studii prokázáno, že zabíjí až 86% buněk karcinomu prsu spuštěním programované buněčné smrti. Heřmánkový čaj se používá po staletí v tradiční a ajurvédské medicíně proti úzkosti, depresi, nespavosti, pro úlevu od bolesti, jako protizánětlivý a protiplísňový prostředek (zabíjí kvasinky jako je Candida).
 
Proč je heřmánkový čaj tak zdravý? Je to způsobeno tím, že je velmi bohatým zdrojem silného protinádorového flavonoidu zvaného apigenin, jenž je jinak těžké získat z naší stravy (petržel, oregáno a celer jsou také dobré zdroje).
 
Jeden šálek heřmánkového čaje obsahuje asi 2 mg apigeninu, což je čtyřikrát více než průměrný denní příjem u evropských a amerických dospělých! A ano, tato úroveň může být rozdíl v riziku rakoviny.
 
Jedna studie v Řecku zjistila, že za každý další 0,5 mg apigeninu užitého ženami, jejich riziko rakoviny prsu kleslo o 17%.
 
Studie na lidech potvrzují, že heřmánek může zmírnit depresi, zlepšit spánek, a co je dost neuvěřitelné, způsobit pokles hladiny inzulínu, inzulínové rezistence, LDL cholesterolu atriglyceridů u dospělých s diabetem typu II!