KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Zprávy z ESU 2016 Zpravodaj ESU č. 133 - květen 2016
Zpět

Zpravodaj ESU č. 133 - květen 2016

Přidáno 4. 5. 2016
Ilustrační foto
"Mládež a senioři pro Evropu"
Nadace tohoto názvu chce podporovat další integraci Evropy / Slavnostní akt v Brauweileru.
Brauweiler/Köln. Ne náhodně připadl slavnostní akt na 29. dubna. V tento den je celoevropským tématem solidarita generací. Pro to je opravdově i Evropská unie seniorů. K jejím partnerům a spolupracovníkům se budou v budoucnu také moci počítat všichni, kteří v nové nadaci:"Mládež a senioři pro Evropu“ ponesou odpovědnost. A ještě více: ESU je připravena na spolupráci na tomto projektu. Pro oslavu dne narozenin nadace nabídlo hodnotný prostor dřívější benediktinské opatství Brauweiler, nedaleko Kolína nad Rýnem.


Dr. Bernhard Worms zdraví prezidentku ESU Prof. An HermansNadace vzešla jako nováček z nadace „Helmut-Kohl-Ehrennadel in Gold“, podle lucemburského práva, zdůraznil úvodem dr. Worms. Přeměna přišla na výslovné přání dr. Kohla, dřívějšího spolkového kancléře, jehož působení v EU bylo oceněno jmenováním čestným občanem EU. Jako její předchůdkyně, tak i tato nadace, sleduje cíl: sloužit Evropě, zdůraznil Worms. Potěšilo ho a povzbudilo, že Joseph Daul, předseda EVP, převzal patronát nad nadací a že těžká, přes 8 let trvající procedura, byla dokončena. Díky vyslovil také připravenosti prezidentky ESU prof. An Hermans vést v první fázi kuratorium. Později to musí být předáno do rukou mladým. A závěrem, tolik Worms, bude to nový začátek ve smyslu papeže Františka, toto připomenutí je na pozvánce:“ Musíme dělat všechno proto, co je možné, aby EU znovu získala sílu a inspiraci jít kupředu“.

Dr. Bernhard Worms zdraví prezidentku ESU Prof. An Hermans

Jejím sidlem je Obecně prospěšná nadace podle lucemburského práva, 36 rue Michael Rodange, 7248 Bereldange, Luxemburg. Je zamýšleno poskytovat stipendia pro studující na práce o cestě a další integraci Evropy. Nejdříve bude nadace představena univerzitám na našem kontinentu. Podporované práce musí být k dispozici vládám, parlamentům a vysokým školám. K správní radě pod předsednictvím dr. Wormse, patří po dvou zástupcích nadace dr. Martense EVP parlamentu EU a stejně tak nadace Konrada Adenauera.

Účastníci slavnostní akce v podnětném rozhovoru.

Zleva:: Rolf Berend, Erika Reinhardt, Elke Garczyk, Dr. Bernhard Worms, Claus Bernhold, Prof. Dr. Ursula Lehr, Dr. Gabriele Peus-Bispinck (všichni Německo), Dr. Christine von Stefenelli(Italie-Jižní Tyrolsko, Janusz Marszalek (Polsko)














Prominentní politici a vědci,
kteří měli na slavnostní akci slovo, hovořili o úspěších evropské integrace i o hrozícím nebezpečí a o cestě k jejich překonání. Na listině řečníků prvního kongresového dne byli prof. An Hermans, prezidentka ESU, dr. Hans Gerd Pöttering, prezident nadace Konrada Adenauera, prof. dr. Jürgen Rüttgers, dřívější spolkový ministr a ministerský předseda země Nordrhein-Westfálsko, prof.Dr. Steven van Hecke, Katolická univerzita Leuven. Dr. Stefan Gerold, z Konrad-Adenauer nadace v Bruselu- moderoval první diskusní část.
An Hermans se obrátila na Bernharda Wormse a zvolala za souhlasného potlesku: “To je jeho den!“ Tím ocenila vytrvalou činnost svého předchůdce v úřadu k uskutečnění nové nadace. Pro prezidentku ESU znamená požadavek, že “Evropa hovoří jedním hlasem“ nejvyšší prioritu. Vidí nadaci jako platformu pro pomoc k řešení enormních výzev našich dnů." Naděje a důvěra se musí vrátit zpět do Evropy", potvrdila. ESU bude se svými členskými organizacemi činná v tomto smyslu. Pro to se také vyslovili účastníci zástupců seniorů z Belgie, Běloruska, Velké Britanie, Německa ,Itálie, Polska, Rumunska a Švédska na slavnostním jednání.

V Gierden-sále na území dřívějšího benediktinského opatství v Brauweileru ( část města Pulheim u Kolína nad Rýnem) se konal zakládající kongres nadace
"Mládež a senioři pro Evropu“

Pöttering očekává od nadace, že“důstojnost každého člověka bude jádrem její činnosti“. Pokud jde o budoucnost Evropy, patří k tomu také Ukrajina a Rusko, ale nelze mlčet k nedodržování lidských práv. Na více příkladech, kdy ztroskotaly politické procesy, bylo dokázáno, že jsou vždy znovu východiska, protože to musíme a chceme dokázat. To platí také pro utečeneckou krizi, kde nemůže být pro Evropu žádný podnět k beznaději. Uspořádané přistěhovalectví musí nastoupit místo převaděčských aktivit. Vyzval také k tomu plnit úkoly s pokorou a sebevědomím, také i ve vlastní zemi (Německu) a předat mladým “dějiny a poučení pro budoucnost". „ Vlast, otčina a Evropa" znamená jednat v harmonii.
Rüttgers označil Brauweiler jako evropské kulturní centrum se staletými evropskými dějinami, stalo se i svědkem mučení. Konrad Adenauer zde byl od nacionalistů vězněn. Nyní je Brauweiler městem festivalů s mezinárodní účastí pro současnou církevní hudbu.

Dřívější klášterní kostel v Brauweileru zasvěcený sv.Mikoláši a sv. Medardovi je jedním z nejvýznamnějších v Porýní. Velkolepé dary polské královny Richezy, byla dcerou zakladatelského páru Ezzo a Mathildy, umožnily v roce 1048 položení základního kamene tohoto velkolepého stavebního díla s bohatou vnitřní výzdobou.

Nové zesílení nacionalizmu sice nebylo v roce 1989-1990 představitelné, ale “Evropa není ještě zcela přestavěna“. Finanční krize měla své příčiny v lačnosti a jiných hříších. Mluvil o „odhraničení“ naší doby. Jiné vzory vidí Rüttgers v nové roli digitálních medií, prostřednictvím kterých jsme během minut seznámeni s celosvětovým děním, ovlivňují společný život a nechávají nastoupit nové formy demokracie.
 
Van Hacke sám odpověděl na sobě položenou otázku, zda vedoucí osobnosti EU mohou rozpoznat nové směřování, odpověděl: "ANO“ EU měla 4 praotce: “Schumana, de Gasperyho ,Adenauera a Moneta“. „Tajně se setkali a při tom poznali, co bude pro další vývoj významné". Henri-Spack (BE)“ vzal svoji vlast do Evropy“. Druhá generace vedoucích politiků“budovala Evropu“: Kohl, Mitterand, Delors, Martens. Na jednom vrcholném jednání EVP o závěrech z Mastrichtu (1992) se společně intenzivně připravovali na založení EU. Současní špičkoví politici v čele s prezidentem rady Tuskem a s 28 členskými státy měli co do činění s 5 krizemi: Euro, utečenci, zahraniční bezpečnost, mezinárodní terorismus, Brexit nebezpečí (poznámka:zkratka pro britský odchod z EU).Tuskův předchůdce Van Rumpoy toho byl, s výjimkoui finanční krize, ušetřen. Předseda Komise Juncker byl v úřadě pragmatický, jako jeho předchůdce Barroso, a "měl proto méně emoční nespokojenosti" než ti druzí.
Evropa žije čilou"občanskou společností" a potřebuje čestné a přímé vedení, které si předepíše integraci. Spolehlivostí bude vytvořena nová důvěra.

Druhý den byla vyjádření referujících prohloubena a doplněna. Úvodem si vzal slovo Elmar Brok, předseda zahraničního výboru v EP. Hovořil k zátěži dnešních dnů a prohlásil, že dohody EU s Tureckem, na vzdory všem úvahám o deficitu lidských práv, jsou neodkladné. V Turecku bude dále přijato přes 1 milion utečenců. Dohoda přinese, že utečenecká krize nebude dále eskalovat. Brok povzbudil všechny lidi dobré vůle, aby se zasazovali o další integraci Evropy do EU.

Na podiové diskuzi pod vedením An Hermans se podíleli:dřívější německá spolková ministryně Dr. prof. Ersula Lehr, Eva Majewski ze skupiny frakce mladých CDU/CSU v německém parlamentu (Bundestagu), mladý Evropan v Parlamentu Tom Vavendenkendeleare z Belgie, dřívější státní sekretářka Dr. Marion Gierden-Jülich z Nordrhein-Westfalska a Prof. Dr. Lothar Theodor Lemper z Ototo-Benecke-nadace v Bonnu.
Tatjana Zelko z Minsku (Bělorusko), předsedkyně seniorské organizace“Naše pokolení“, měla příležitost představit evropské veřejnosti“Východní partnerství", podskupina kterého“Kontakty mezi seniory“ je jí vedena , propagovala a usilovala o kooperaci s ESU.
Adam Stadnik ze Štětína (Polsko), vysvětlil v rozhovoru s hosty jeho projekt pro ubytovací zařízení v lázeňské části Polcyn Zdroj (v Pomoří), kde by mohli být doma mladí i staří obyvatelé. Prvořadě je plánován hotel a komplex sanatorií, dále seniorská vesnička a domov pro seniory s ošetřovatelskou péčí. Hledají se investoři a provozovatel.

Úspěch pro Polskou unii seniorů
Krakov- Janusz Marzalek,Osvětim, předseda Polské unie seniorů (PUS) a viceprezident ESU informoval redaktora o prvním celopolském kongresu Rady seniorů, 25.dubna v Krakově. Ten přijal do usnesení více návrhů PUS. Týká se to požadavku vládního mluvčího pro otázky seniorů, zřízení seniorských rad v obcích(na komunální úrovni) a zákonná iniciativa k výstavbě bytů pro stáří. Marszalek byl zvolen do představenstva. PUS patřila minulý rok k zakladatelům Polské rady seniorů.
 
Uznání pro Prof. Andrease Khola
Vídeň. Očekávání, že bude spolkovým prezidentem se bohužel nesplnilo. Také, kdyby prošel do užší volby, nebylo by mu dopřáno. Nejvíc hlasů obdržel jak známo kandidát pravicově populistické strany FÖP, což způsobilo starosti doma i v zahraničí. Političtí pozorovatelé vidí ve volebním výsledku především trpkou kritiku na velkou koalici, vládnoucí v zemi pod vedením sociálních demokratů, kteří podle mínění mnoha obyvatel málo přinesli.
Našemu příteli Andreasu Kholovi, dlouholetému předsedovi Rakouského seniorského svazu, patří respekt a dík za jeho velkou angažovanost a nasazení o zisk v širokém okruhu obyvatelstva pro další parlamentně-demokratický vývoj v Rakousku. S ESU zůstává, nakonec nejen členstvím v exekutivním výboru, úzce spojen.
Železniční cesta přes Odru a Nisu usnadněna

Berlin/Wroclaw (Breslau). Poslední dubnový víkend se poprvé dal do pohybu"kulturní vlak" mezi Berlínem a a slezskou metropolí Wroclaví (Polsko). Po dlouhých snahách německých drah a stejně tak spolkových zemí Berlína a Brandenburgu, se projekt uskutečnil. Do 25.září vznikla nyní možnost, dosáhnout bez přestupu obou"Evropských kulturních hlavních měst Evropy".(Další je San Sebestian ve Španělsku.) Z tohoto přímého spojení profitují obyvatelé na obou stranách hranice. Spojení je zatím v provozu o sobotách, nedělích a svátcích. Stojí se cestou 2x na německém území (Cottbus a Forst/L) a 3x v Polsku (Zary, Zagan, Legnica). Vlak potřebuje na 330 km dlouhou cestu 3,45 hod., část trasy na německém i polském území je jednokolejná.

Název v roce 1912-1913 postavené haly "Jahrhunderthalle“ v hlavním městě kultury Wroclaw/Breslau, v r. 1913 zde byla pořádána výstava na památku osvobození Německa od Napoleona (100 let předtím). Je světovým kulturním dědictvím UNESCO. 

Na obou stranách hranice je přání z tohoto zatím časové omezeného spojení udělat trvalé řešení. Ve Wroclavi byli hosté premiérové jízdy přivítáni primátorem města, dr. Rafalem Dutkiewitzem . Byla příležitost k prohlídce Japonské zahrady a nové"africké" Zoo a koncert v Jahrhunderthalle , která byla postavena v roce 1912-13, při příležitosti výstavy ke 100 letému výročí oslavy bitvy národů u Lipska, stavitelem Maxem Bergem a UNESKO ji prohlásilo za světové kulturní dědictví. Byla to první stavba tohoto rozsahu (v průměru) ze železobetonu. V posledních 4 týdnech byla otevřena další železniční spojení mezi Polskem a Německem: z Krzysz přes Gorzów,Kostrzyn a Frankfurt/O do Berlína a stejně tak za Zielona Gora přes Rzepin,Slubice a Frankfurt/O do Berlína.
 
Leif Hallberg znovu na špici
Stockholm. Po tříletém přerušení byl čestný prezident ESU, Leif Hallberg, znovu zvolen na špici křesťansko-demokratického seniorského svazu. 14. dubna nastoupil po Prof. Dr. Sture Erikssonovi, viceprezidentovi ESU. Hallberg byl již předsedou v letech 2007-2013. Na prvním zasedání nového představenstva dal návrhy na aktivní působení seniorského svazu ve prospěch jeho švédských spoluobčanů ve vyšším věku.
 
Diskuze o začátku důchodu
Berlin. Seniorská unie CDU vítá úvahy ve vládních kruzích o financování příjmů ve stáří pro budoucí generace. Její předseda Prof. Dr. Otto Wulff je si vědom vyhnuti se chudobě ve stáří, ale mluví přece jen proti paušálnímu ustanoveni, vyslovuje se také k věku nástupu do důchodu.“budeme-li ve stáří stále zdravější, mluví vše proto, dát tuto vitalitu a produktivitu společnosti k dispozici“, zní to v prohlášení. Toto by mělo být ale dobře zváženo a ne nařízeno (upraveno předpisem). V této souvislosti stojí za pozornost, že z 256 poslanců CDU v Bundestagu je 63 starších nad 60 let.

Drážďany. Na špici Saského zemského svazu Unie seniorů se stala změna. Na místo Friederike de Haas nastoupil Klaus Leroff . Narozen 1953, patřil od r. 1990 do r. 2004 do zemského sněmu. Je vlastníkem inženýrské kanceláře pro inženýrské stavitelství a podnikatelské poradenství. Paní de Haas svaz dlouhé roky vedla, spolupůsobila v BAGSO a zúčastňovala se na akcích ESU. Je nositelkou (od r. 2012) saského záslužného řádu za její nasazení ve prospěch lidí s migračním pozadím.