KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Zprávy z ESU 2024 ESU videokonference na téma: „Evropské volby 2024: výsledky a úvahy“
Zpět

ESU videokonference na téma: „Evropské volby 2024: výsledky a úvahy“

Přidáno 4. 6. 2024
Ilustrační foto
Přenos z Bruselu/videokonference se konala 4. června 2024 za řízení nově zvoleného vedení ESU, prezidenta Stefaan/a VERCAMER/a (Belgie) a generálního sekretáře Patrick PENNINCKX/a (Belgie). Nové vedení včetně prezidenta bylo schváleno na kongresu v Lovani (Leuven), Belgie, v souladu se statutem ESU.
Dlouholetá předsedkyně ESU An Hermanns rezignovala. Místopředsedy se od dubna 2024 na další období 5 let stali následující zástupci národních organizací:
  • Heinz Becker (Rakousko),
  • Antonios Demetriades (Kypr),
  • Guido Dumon (Belgie),
  • Christina Gostner-von Stefenelli (Itálie),
  • Manfred Hopfengärtner (Německo),
  • Peter Mach (Slovensko),
  • Georg Männik (Estónsko),
  • Gabriele Peus-Bispinck (Německo),
  • Carmen Quintanilla (Španelsko),
  • Mojca Skrinjar (Slovinsko),
  • Cor Spreeuwenberg (Holandsko)
S ohledem na náhlé úmrtí Guido DUMON/a byl na zasedání prezídia v květnu tr. do jeho funkce, včetně role generálního sekretáře, zvolen jednohlasně Patrick PENNINCKX (Belgie). Na programu byla celkem 4 vystoupení, závěrem diskusní příspěvky.
 
PROGRAM
Po zahájení konference prezidentem a generálním sekretářem za přítomnosti bývalé prezidentky An Hermaans se slova ujal místopředseda ESU, Peter MACH s prezentací „Čísla: statistické výsledky.“ Podle předběžných výsledků ke dni konference) bude mít Evropdký parlament (dále EP) celkem 720 členů, a to v následujícím složení:
S hlavním projevem vystoupil Herman van ROMPUY, bývalý předseda Evropské rady. Ve svém příspěvku „Reflexe výstupů evropských voleb“ se zabýval potenciální budoucností jednání EP a šancí Ursuly von der Leyen/ové postavit se opět do čela Evropské komise. Analýzu výsledků podle politické příslušnosti nových europoslanců představila Dr. Lein JANSEN, asistentka Prof. Steven van Hecke z Katolické univerzity v Lovani. Výstupy volebního klání na celoevropské úrovni komentoval místopředseda ESU a bývalý europoslanec za Rakousko Heinz H. BECHER.

Závěr:
Frakce EPP (Evropské křesťanské/demokratické strany) budou mít počtem největší zastoupení v EPP, celkem 188 hlasů. Signifikantní je vzestup pravicových/ultrapravicových/ a levicových stran. Lídři zemí EU, kteří jednají o obsazení nejvyšších pozic v evropských institucích, se dohodli na jmenování Ursuly von der Leyenové z Evropské lidové strany (EPP) na druhé funkční období předsedkyní Evropské komise (EK). Shoda je také na tom, že portugalský expremiér António Costa, reprezentující evropské socialisty, bude příštím předsedou Evropské rady, kde nahradí Belgičana Charlese Michela. Očekává se, že novou šéfkou diplomacie EU se stane estonská premiérka Kaja Kallasová, která zastupuje evropské liberály a centristy. Evropský parlament si zvolí nové vedení na plenární schůzi ve Štrasburku ve dnech 16. až 19. července, přičemž se předpokládá, že předsednické křeslo opět obsadí Roberta Metsolová z EPP na další dva a půl roku. Ursula von der Leyen je nominantkou německé CDU, která má ve frakci EPP největší zastoupení. Může při své volbě sice počítat s podporou EPP, ta je nicméně velmi křehká a předpokládá se, že bude muset vyvinout značné diplomatické úsilí, aby si naklonila další frakce/europaslance.
Pozn.: Z české strany jsou členy frakce EPP zástupci KDU-ČSL, TOP 09 a STAN.

Další informace a zdroje:
https://www.europarl.europa.eu/portal/en / Evropský parlament
https://www.eppgroup.eu / frakce EPP
https://results.elections.europa.eu / statistické výsledky eurovoleb 2024
https://facts-and-figures.europarl.europa.eu / Grafiky - Trendy - Struktura
Zapsala Ing. Hana Havlová, 4. června 2024