KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Aktuality 2022 Finále Soutěže Babička roku 2022
Zpět

Finále Soutěže Babička roku 2022

Přidáno 21. 9. 2022
Ilustrační foto
Soutěž Babička roku se koná již po sedmé, získala si popularitu i svoje místo mezi soutěžemi v České republice. Letos získala i mezinárodní rozměr. Celostátní soutěži Rady seniorů předcházejí soutěže v krajích, vítězné krajské babičky postupují do celostátního kola, které se koná tradičně v Olomouci.
Soutěž se snaží ukázat, že každá starší žena může být svým způsobem krásná, stáří či stárnutí by nemělo být důvodem její rezignace či zatrpknutí. Jde o vnitřní krásu, kterou vyzařuje. Žena v důchodovém věku by měla naopak být hrda na to, co dokázala, co překonala. Vždyť má za sebou kus života, vykonanou práci pro rodinu či pro společnost, musela řešit životní problémy, vycházet ze své konkrétní situace. Soutěž dává možnost pohovořit soutěžícím o hodnotách života, o koníčcích, o trávení volného času a o tom, co je pro každou soutěžící důležité, v čem je dobrá, čím se může pochlubit. Nejde o přehlídku mody, účesů či make-up, ale o představení dnešní starší ženy, která je aktivní a autonomní. Škála jejich činností je rozsáhlá a rozmanitá. Jedna z žen je hrdá, že pokračuje v tradici regionálního pečiva a řemesla, jiná na návštěvu divadelního kroužku, i když vychovala 5 dětí. Paní, která žije v domově důchodců, ač je jí 91 let, skládá krásné verše, píše kroniku a hraje na piano. Vítězná babička propaguje lidový hanácký kroj a hanácký folklor apod. Babičky se také pochlubily svými tanečními dovednostmi či cvičením.
V letošním roce jsem byla jmenována poprvé jako členka hodnotitelské komise, potěšilo mne to. Neuvědomila jsem si, jak je nesmírně těžké určit pořadí soutěžících žen. Všechny soutěžící by si totiž zasloužily palmu vítězství již proto, že se soutěže odvážně zúčastnily.

doc. Ing. Lidmila Němcová, členka prezidia Rady seniorů ČR